Historia

Historia introbild 2

Zip-Up Svenska AB startades 1978 av Peter Frisk

Peter hade dock jobbat med Zip-Up ställningar i ett bolag vid namn Aldo AB i ett antal år tillsammans med John Alderin. Aldo importerade den första Zip-Up ställningen redan 1955. Peter och John delade sedermera upp Aldo AB och ställningssystemet hamnade hos Peter. Zip-Up var pionjärer på byggställning i lättmetall, och det var inte självklart att tänka på ergonomi före ekonomi vid den tiden. Peter hade kontoret hemma i källaren och ett lager i skyddsrummet i Mälarhöjden.

1982

Sålde Peter andelar i Zip-Up till Lennart Mattsson, Roland Holmlund och Anders Lotsengård. Detta gjorde att kontaktnätet vidgades och en expansion inom stegar och sedan flaggstänger blev av.

1992

köptes Instant i Göteborg, med detta så kunde Zip-Up leverera även Instant byggställning. Salsmästargatan 25 var adressen på lager och kontor, Lasse Sunnergren anställdes.

1998

Under våren sålde Peter sin andel av bolaget till Lennart och Anders. Kontor och lager i Göteborg flyttar till Järnmalmsgatan efter sommaren.

2004

Inleder Zip-Up ett samarbete med Denkalift på släpvagnsliftar och lastbilsliftar.

2010

Säljer Lennart, Anders och Roland sina andelar i bolaget till Pia Ringdahl och Rickard Holmlund. Samarbetet med Denkalift avslutas och Zip-Up väljer att starta upp ett samarbete med Dinolift. Upright och Snorkel blir ett, Snorkellift blir namnet på maskinerna. Liftarna blir oranga, vita och svarta.

2012

Vi investerar i vår hyrespark med specialställningar från +8, för att alltid kunna serva våra kunder i alla situationer.

2014

Den långsiktiga satsningen på lastbilsmonterade liftar från GSR i Italien ser ut att bära frukt med ett flertal maskiner sålda redan i Januari.
Även i år blir vi DI gasell! Denna gången unnar vi oss att delta på galan också!

2016

Vi inleder ett samarbete med ”Data Zlatan” i syfte att få fram en strategi och få hjälp med vår internetsatsning. Vi inleder ett samarbete med den Franska lifttillverkaren ATN, ATN kompletterar Dino och Snorkel perfekt! En ny lokal i Stäket beställs.

Tanken är att vi skall göra ett snyggt ”showroom”. Nyckeln får vi strax före jul. Nya broschyrer för spannställningar och Snappy produceras. En ny hemsida lanseras just före 2016 års slut.

2018

Vi startade året med att hitta en ny lokal i Göteborg, flyttlasset gick i slutet av maj. De nya fina lokalerna har byggts om och trimmats in. Zip-Up Svenska AB köps till 100% av Rickard Holmlund efter sommaren, de förra delägarna lämnar bolaget och styrelsen. 

I samband med Hyreskedjans höstmöte så firade vi våra första 40 år! I slutet av 2018 så har vi även rustat upp lokalerna i Fruängen och investerat i nya system för fakturahantering och uthyrning.Vi har även jobbat vidare med vår certifiering. 

Vi köper vår första Hybridbil och hoppas att den skall bidra till en bättre miljö!

2020

Covid 19 sätter griller i våra huvuden redan i Mars. Vi tacklar förändringen genom att satsa mer på vår montageverksamhet. Vi anställer 2 stycken nya montörer och ökar vår förmåga. Vi certifierar oss nu till ISO 9001, 14001 och 45001. 

Vi jobbar hela året efter devisen ”många bäckar små” de stora beställningarna uteblir till en dag i september, då vi får sälja ett större antal liftar. Efter detta känns allt lättare! Kul!

1985

Köptes Wasabolgets ställningsavdelning och montage av byggnadsställningar kunde erbjudas i Stockholm. Senare under samma år flyttades lager och kontor till Murmästarvägen 41 i Bredäng, med skyltläge längs E4. Zip-Up blev den senare delen av åttiotalet ett begrepp som grossist för byggnadsställningar och stegar i Stockholmsområdet.

1994

Sålde Zip-Up den första UpRight liften Kranab var kunden, under senare delen av nittiotalet steg liftförsäljningen snabbt och liftar har sedan dess varit en viktig del av verksamheten.

1999

Lanserades hemsidan www.zipup.se

2005

Erhåller Zip-Up arbetsmiljöpriset för Alufix skyddsräcket.

2011

Lanserar Zip-Up en satsning på reservdelar under namnet Instant Parts, samtidigt som ett avtal med IPS tecknas om ensamrätt till försäljning i Sverige.

2013

De nya produktgrupperna passar in väl och bolaget växer vidare.
Zip-Up Svenska AB klarar Dagens Industris kriterier och blir Gasell 2013.

2015

Den nya AFS för ställningar ger oss en rejäl utmaning. Vi behöver på kort tid tolka och förstå innebörden. Sedan behöver vi utbilda oss själva och våra kunder. Samt göra nya montageanvisningar, plocklistor och prislistor. Vi nomineras och intervjuas av EY och SEB till tävlingen Entrepreneur of the year. Fabian Bengtsson på NetOnNet Group vann dock! Bolaget passerar äntligen 100 miljoner i omsättning!

2017

Efter ett spännande arbete och genomlysning av hela bolaget blev vi certifierade i såväl Kvalité, Miljö och Arbetsmiljö strax före sommaren. Samtliga policys är omarbetade och vi kommer ut med en samlad kraft på marknaden som vi aldrig sett tidigare. 

Team Zip-Up! Vårt superfina showroom i Järfälla blir också klart. Här kan vi bjuda in både kunder och leverantörer till bra möten med mycket fina resultat.
Konjunkturen står oss bi och tillsammans med våra övriga insatser är vi framgångsrika och ökar försäljningen rejält! 

Nu kan vi se att kunder till vår lilla webshop strömmar till. Inför 2018 så skruvar vi upp förväntningarna och investeringarna där.

2019

Vi anställer får första servicetekniker i Stockholm, detta för att kunna hjälpa våra liftkunder med snabb och proffsig hjälp även i huvudstaden. I Göteborg har vi sedan tidigare flera duktiga mekaniker samt teknisk support och reservdelar. Vi utvecklar våra datasystem detta bidrar till ökad effektivitet vilket hjälper oss mycket.